Voor me in de rij voor de supermarkt staan een jongen. De jeugdpuistjes, te grote boekentas en stoere doch onzekere uitstraling doen me vermoeden dat ik te maken heb met een middelbare scholier.
Ik kijk met verbazing naar de boodschappen die moeten worden afgerekend. Kleurrijke flesjes sportdrank en een half dozijn blikjes energiedrank staan uitgestald op de band. Wanneer één van de blikjes even later aan de mond wordt gezet zie ik in gedachten de 8 suikerklontjes, via de slokdarm, maag en darmen in de bloedbaan terechtkomen. De bloedsuikerspiegel stijgt schrikbarend en de alvleesklier wordt ruw gewekt. Alle alarmbellen in het lichaam gaan af en binnen no-time produceert de alvleesklier een enorme hoeveelheid insuline welke de bloedsuikerspiegel weer doet dalen naar een gezond niveau. Hij veegt het zweet van zijn voorhoofd, geeft zichzelf een schouderklopje en probeert de slaap, die hij zo hard nodig heeft, weer te vatten.
Voordat hij het weet is het echter pauze op de school van de jongen en komt er weer een enorme stoot suiker het lichaam binnen. De alvleesklier, nog wat slap door een gebrek aan slaap, doet alles wat in zijn macht ligt om het suikergehalte in het bloed weer te normaliseren. Dit ritueel herhaalt zich meerdere keren per dag, jarenlang.
De jongen is zich ondertussen van geen kwaad bewust. Al zijn vrienden drinken deze drankjes, en hij voelt zich goed. Hij krijgt er meer energie van, dus dan kan het toch niet slecht zijn?
Echter, na jaren van te weinig slaap en te hard werken heeft de alvleesklier het zwaar. De hoge bloedsuikerwaarden kunnen hem niet meer prikkelen om voldoende insuline te maken, en wát hij nog produceert is van slechte kwaliteit.
Hij is op. De jongen is ondertussen in mijn gedachten opgegroeid en vindt zichzelf terug in het ziekenhuis waar hij leert om zichzelf insuline toe te dienen. Hij is gediagnosticeerd met Diabetes Mellitus type 2.
Ik voel me bijna verplicht hem ter plekke in de supermarkt te waarschuwen, maar mijn ‘Pas je wel op voor je alvleesklier’ wordt met opgetrokken wenkbrauwen ontvangen. Dat orgaan hebben ze vast nog niet behandeld bij Biologie.