Back to Top

Sporter of supporter

Sporter of supporter?

Een bevriende fysiotherapeut liet mij eens een prachtig apparaatje zien, de sensewear. Gedragen om de arm registreert deze sensor alle bewegingen die iemand maakt. Tom, een patiënt van hem met overgewicht en gewrichtsklachten had de sensor een week lang dag en nacht gedragen om zijn beweeggedrag in kaart te brengen. Of dit gedaan werd om een behandelplan te maken of om Tom te controleren is me niet helemaal duidelijk geworden, maar hoe dan ook, Tom deed keurig wat er van hem was gevraagd. 

Bij het uitlezen van de gegevens was een enorme bewegingspiek op zondagmiddag zichtbaar. Tom hield echter vol dat hij niet zondagmiddag maar zondagóchtend naar de sportschool was geweest. Voordat de fysiotherapeut de voorbarige conclusie trok dat hij hier te maken had met een geval van vroegtijdige dementie vroeg hij toch maar even door. Schoorvoetend gaf Tom toe; de ochtendsessie in de sportschool bestond voornamelijk uit koffiedrinken en het vertellen van sterke verhalen. ’s Middags echter had Tom een thuiswedstrijd van de plaatselijke voetbalclub bijgewoond. Blijkbaar was hij zo’n enthousiaste supporter geweest dat hij flink wat energie had verbrand! Tom was verbaasd; hij had nooit gedacht dat hij met een leuke activiteit zoveel beweging zou krijgen.

Om voldoende beweging te krijgen hoef je echt niet naar de sportschool. Onderzoek heeft uitgewezen dat het advies van een arts om te gaan wandelen óf het advies om naar de sportschool te gaan hetzelfde gezondheidseffect op mensen heeft (http://www.nu.nl/gezondheid/2661343/wandelen-even-effectief-als-sportschool.html). Het allerbelangrijkste is dat je iets doet wat je leuk vindt, waardoor de kans dat je het volhoudt een stuk groter wordt.

Het oog van de fysiotherapeut viel vervolgens op nóg een flinke actieve uitschieter. Toen hij echter zag dat deze activiteit ’s avonds laat had plaatsgevonden, gevolgd door complete inactiviteit, besloot hij om maar niet verder door te vragen..

 
 
ABOUT THE AUTHOR
Donec id elit non mi porta gravida at eget metus.